Incubator cu dispozitiv de intoarcere oua si termometru Cleo 5DT ERT-MN 9054, 41 oua gaina/74 oua prepelita (clocitoare)
Incubatorul se foloseste in gospodariile individuale, la incubarea oualor provenite de la pasarile domestice. Este construit pe principiul incubatorului de suprafata, ouale fiind asezate intr-un singur strat. Carcasa, confectionata din masa plastica termoizolanta,asigura pastrarea temperaturii interioare.
Incalzirea este asigurata de o rezistenta electrica, omogenizarea aerului in interior fiind facuta de un motor cu elice. Controlul temperaturii incubatorului este asigurat de un circuit electronic. Prin orificiile practicate in carcase, se asigura o ventilare lenta si continua a aerului din interior, inlaturand astfel excesul de bioxid de carbon si alte noxe rezultate in timpul incubarii.
Umiditatea este asigurata prin umplerea cu apa a celor doua alveole (canale) din semicarcasa inferioara a incubatorului.
Intoarcerea oualor se face cu ajutorul unui dispozitiv de intoarcere si are drept scop uniformizarea temperaturii si umiditatii pe intreaga suprafata a oului si evitarea lipirii embrionului de coaja.
Sfaturi practice pentru o incubatie corecta:
- Ouale pentru incubat nu trebuie sa fie mai vechi de o saptamana sau mai proaspete de 3 zile.
- Pentru a favoriza ecloziunea, in ziua precedenta a punerii oualor la incubatie, ouale trebuie transferate intr-o incinta incalzita la 34°C, apoi in incubator unde suporta o noua dezinfectie.
- Limitele intre care trebuie sa oscileze temperatura din incubator sunt intre: +37,5 si +38°C.
- Incepand cu a treia zi, ouale se intorc de 3 ore pe zi la 180 grade, iar in ultimele 3 zile ouale nu se mai intorc. Pentru varianta cu dispozitiv de intoarcere oua, incepand cu a 3-a zi se intorc ouale de 3 ori pe zi, stanga-dreapta la 45 grade. In ultimele 3 zile ouale nu se mai intorc si se scot suportii lasand ouale direct pe gratar.
- Puiul ramane in incubator pana se usuca.
- Conditiile atmosferice din incaperea unde este tinut aparatul trebuie sa fie constante pe toata perioda de incubatie.
- Perioada de incubare a oualor: gaina - 21 zile; curca - 28 zile; rata - 27-28 zile; gasca - 30-32 zile; prepelita - 17 zile; potarniche - 24 zile.
Greutate (kg): 3.20
Putere motor (kw): 0.02
Temperatura de incubare: 38
Capacitate: 41 oua gaina/74 oua prepelita
Tensiune alimentare (V): 230
Dispozitiv de intoarcere a oualor